Det å skulle flytte er noe av det mest stressende man gjør. Ikke bare skal man pakke ned klær, møbler og gjenstander på en forsvarlig måte, det er også mye rydding og vasking involvert. På toppen av dette må man huske på formelt arbeid som å endre adresse.

Siden du sannsynligvis har mange baller i luften på en gang, skal vi her gi deg noen flyttetips. Hva trenger du å huske på?

1. Pakk smart

Under flytteprosessen er det viktig at du pakker smart. Ha gjerne egne flyttekasser som du kan skrive på med tusj. Da kan du for eksempel ha en egen kasse for «kjøkkenutstyr», «soverom» og lignende. 

På den måten blir det lettere å pakke ut i den nye boligen, og du slipper å åpne kassene for å finne ut hva som skal hvor. Ha gjerne en egen eske med nødvendigheter lett tilgjengelig under flytteprosessen, som for eksempel dopapir, tannkrem og tannbørste.

Sørg også for å pakke forsvarlig. Et tips er å bruke bobleplast, isopor eller lignende til å isolere gjenstander som kan knuses eller knekkes under transport.

2. Kvitt deg med søppel og ting du ikke trenger

Et annet tips til deg som skal flytte, er at du setter av tid til å sortere det du ikke ønsker å beholde i egne kasser eller søppelsekker. Når man flytter vil man som regel finne mye søppel, gammel post og lignende som man ikke ønsker å ta med til den nye boligen.

Flytteprosessen er med andre ord en god anledning til å gjøre en skikkelig opprydning. Sett gjerne av en dag til dette, da du kanskje må en tur til gjenvinningsstasjonen for å kaste ting. Husk at mye kan resirkuleres og få nytt liv.

Det er derfor lurt å sortere det som skal kastes underveis. Ha for eksempel egne kasser for plast, papir, elektronikk og tekstiler. Da kan du sørge for at prosessen blir litt mer bærekraftig.

3. Start på flyttevasken tidlig

Når den gamle boligen er tømt, har du kanskje mer enn nok med å innrede den nye boligen. Mange utsetter flyttevasken til siste liten, og blir overrasket over hvor tidkrevende det er å vaske ned boligen. 


Begynn derfor i god tid om du har mulighet til det. Husk at det også er mulig å få profesjonell hjelp med flyttevask. Eller har du kanskje venner eller familie som kan hjelpe deg?

4. Vurder om du trenger mellomlagring

Hvis du ikke skal flytte direkte fra én adresse til en ny adresse, har du kanskje behov for å lagre møbler, hvitevarer og andre ting et sted. I så fall kan det være lurt å vurdere mellomlagring. 

Du kan da lagre gjenstandene dine trygt på et lager, og hente dem når du skal flytte inn i den nye boligen. Det er lurt å velge mellomlagring hos et firma som kan tilby lagerlokaler med god ventilasjon, oppvarming og gode sikkerhetsrutiner.

5. Bestill flyttebil

Når du skal flytte er det også viktig å bestille flyttebil i god tid, hvis ikke du har mulighet til å transportere ting med ditt private kjøretøy. Frakt av store gjenstander som sofa, hvitevarer, seng, garderobeskap og grill, krever som regel at man har en varebil eller lignende.

Dersom du leier en flyttebil, kan du dessuten slippe så mange turer frem og tilbake. Husk at du også kan bestille en flyttebil med flyttemannskaper, noe som kan være praktisk om du trenger bærehjelp.

6. Bær tunge ting riktig

Dersom du skal bære tunge ting på egen hånd, er det lurt å sørge for god løfte- og bæreteknikk. Det er fort gjort å få ryggsmerter eller belastningsskader andre steder på kroppen dersom du ikke er obs.

Det kan for eksempel være nyttig å ta i bruk bærestropper eller traller med hjul, slik at rygg, nakke og skuldre belastes i minst mulig grad. 

7. Meld adresseendring i god tid

Når du skal flytte er det også viktig å melde adresseendring i god tid. Husk at du bør melde fra om ny adresse til Posten minst fire døgn før du flytter. Hos Folkeregisteret bør du registrere ny adresse 31 dager før eller åtte dager etter at du flytter.

Det er mulig å melde om ny adresse til både Folkeregisteret og Posten samtidig gjennom Posten.no. Et annet alternativ er å bruke den digitale flyttemelding-en vi tilbyr på siden vår.