Slik unngår du kaos på flyttedagen

Kaos når du flytter

Flytting kan være stressende. Men du unngår kaos og frustrasjon ved å planlegge den store dagen nøye på forhånd. Alt fra pakking og transport til nøkler og parkering bør være på plass. Vi har laget en liten guide til hvordan du gjennomfører flyttedagen på best mulig måte.

Planlegg flyttedagen i god tid

Det siste du vil er å stå midt i flyttekaoset og lure på hvorfor i alle dager du ikke begynte pakkingen tidligere. Du bør starte planleggingen minst fire uker før selve flyttedagen for å unngå stress. Vi anbefaler at du lager en detaljert sjekkliste over alle oppgaver som må gjøres. Skriv ned absolutt alt fra å melde adresseendring til å huske å tømme fryseren.

Du bør bestille varebil eller hjelp fra et flyttebyrå så fort flyttedatoen er spikret. Det er spesielt viktig hvis du skal flytte i høysesongen, det vil si i mai/juni og august/september. Pakkingen bør du ta rom for rom. Begynn med det du bruker sjeldnest. Merk hver eske tydelig med innhold og hvilket rom den skal til i det nye hjemmet.

Unngå parkeringsproblemer

Har du noen gang stått med fullastet flyttebil uten et sted å parkere? Det er en situasjon du virkelig bør unngå! Parkering kan være en av de største utfordringene på selve flyttedagen, særlig i trange bygater i Oslo og andre storbyer. Eiendomsmeglere i Oslo anbefaler derfor at du sjekker parkeringsmulighetene i forkant.

Du bør helst undersøke parkeringsmulighetene både ved din nåværende og nye bolig minst et par uker før flyttedagen. Sjekk om det finnes beboerparkering, korttidsparkering eller om du kan søke om midlertidig parkeringstillatelse for flyttebilen.

Må du parkere på gaten? I så fall bør du tenke nøye over tidspunktet. Du kan spare deg for mye stress ved å planlegge flyttingen til tider med lite trafikk. Da unngår du rushtrafikken og øker sjansene for å finne en ledig plass nær inngangsdøren. Husk at flyttebiler er store og trenger god plass – noe som gjør parkeringsjakten enda mer utfordrende.

Slik unngår du stress på selve flyttedagen 

Har du flere som skal hjelpe til med flyttingen? I så fall bør du lage en tydelig plan for hvem som skal gjøre hva på selve flyttedagen. For eksempel, én kan ta ansvar for å bære ut møbler, en annen kan pakke ned siste rest på kjøkkenet og en tredje kan passe på at alt kommer med i flyttebilen.

En av de smarteste tingene du kan gjøre er å pakke en egen «flytteveske» med det du trenger de første 24 timene. Fyll en weekendveske med toalettartikler, rene klær, medisiner, mobillader og viktige dokumenter som du kan få bruk for. Da slipper du å lete gjennom minst ti flytteesker for å finne tannkosten din!

Du vet den sjekklisten som vi tipset deg om å lage? Den bør være lett tilgjengelig gjennom hele flyttedagen. Sjekk av etterhvert som oppgaver blir fullført, sånn at ingenting blir glemt. Du får dessuten en god oversikt over hvor langt dere har kommet i prosessen.

Husk å oppdatere adressen din 

Du bør melde flytting til Folkeregisteret senest åtte dager etter flyttedatoen. Men det beste er å gjøre det i forkant. Det er mulig å melde flytting så tidlig som 31 dager før flyttedatoen. Du kan faktisk få gebyr hvis du melder flytting for sent. 

Du må også gi beskjed til andre som trenger adressen din:

  • Strøm- og internettleverandør
  • Mobilabonnement
  • Medlemskap i foreninger eller klubber

Husk å endre adresse neste gang du bestiller noe på nett. Det er fort gjort å glemme, og plutselig står pakken din hos de nye beboerne i gamlehuset ditt. Du bør også vurdere om du skal bestille ettersending av post for å være på den sikre siden.

Konklusjon: Flyttedagen går som smurt med litt planlegging

Du klarer helt fint å unngå kaos på flyttedagen ved å forberede deg litt. Bare begynn planleggingen tidlig og ta en ting om gangen. Du unngår mange problemer ved å ha god kontroll på parkering og pakking. Lykke til med flyttingen!